Presbyopie

Deel

Presbyopie treedt gewoonlijk op rond de leeftijd van 40 jaar, zelfs als u nooit eerder een probleem met uw gezichtsvermogen hebt gehad. U kunt wazig gaan zien wanneer u leest of op uw smartphone kijkt. Scherpstellen tussen afstanden kan ook geleidelijk moeilijk worden. 

Het is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces van het oog: de ooglens verliest vanaf de leeftijd van 40 jaar zijn elasticiteit, en het gezichtsvermogen wordt minder helder. De ooglens is een transparante lens die zich in het oog bevindt. Om van dichtbij goed te kunnen zien en een helder beeld te krijgen, moet de lens bollen en groter worden, zodat de brekingskracht verandert. Dit verschijnsel stelt het oog in staat scherp te stellen, hetzelfde principe dat door de autofocus van een camera gebruikt wordt.

De term presbyopie verwijst dus naar het verlies van flexibiliteit van de lens, waardoor accommodatie – namelijk scherpstellen – steeds moeilijker wordt.

presbyopia explained

De voornaamste symptomen zijn:

  • U moet verder weg gaan staan om een goed close-up beeld te krijgen
  • U heeft meer licht nodig om te kunnen lezen

Multifocale brillenglazen zijn de beste optie om presbyopie aan te pakken. Nikon biedt een groot aantal keuzemogelijkheden die superieure optische prestaties, een betere esthetiek en meer comfort bieden – en dat alles in één glas.

Wijsheid over presbyopie.

Het uitstellen van het dragen van een bril vertraagt de ontwikkeling van presbyopie niet: ONWAAR

Bij het begin van ouderdomsverziendheid verdubbelen de oogspieren hun inspanningen om de ooglens, die dan stijf geworden is, op te bollen. Deze overbelaste accommodatie is verantwoordelijk voor visuele vermoeidheid en hoofdpijn. Het dragen van multifocale brillenglazen ontlast het oog van deze inspanningen, terwijl het oog zowel dichtbij als veraf perfect kan zien.