Myopie: het bijziende (myopische) oog

Deel

Myopie, of bijziendheid, wordt gekenmerkt door de moeilijkheid om een voorwerp in de verte duidelijk te zien.

about myopia

Het is een uiterst veel voorkomende brekingsafwijking. In veel ontwikkelde landen moet ongeveer de helft van de bevolking gecorrigeerd worden voor bijziendheid.

Als u bijziend bent, kunt u moeite hebben om verkeersborden te lezen, tv te kijken of dingen in de verte te zien. Slecht op afstand kunnen zien kan ook leiden tot vermoeidheid bij het autorijden of bij het sporten.

Bijziendheid wordt veroorzaakt doordat de oogbol te lang is in verhouding tot de brekingskracht van de ooglens. Hierdoor vindt het scherpstellen vóór het netvlies plaats, wat tot gevolg heeft dat het netvliesbeeld wazig wordt, ongeveer zoals bij een foto die door een onscherpe cameralens genomen is.

De eenvoudige oplossing om bijziendheid te corrigeren is het dragen van een corrigerende bril die het licht weer op het netvlies scherpstelt. Glazen die bijziendheid corrigeren worden soms “negatieve glazen” genoemd, omdat ze de lichtfocus naar achteren sturen.

In Japan en in veel andere landen lijdt een groot deel van de bevolking aan bijziendheid, en Nikon heeft unieke optische technologieën ontwikkeld om hen weer het beste zicht op grote afstand te geven. Ontdek Myopsee, Nikons nieuwe generatie brillenglazen voor myopen die aan al uw verwachtingen op het gebied van gezichtsvermogen en helderheid voldoen.

Wist u dat?

facts about myopia
1.Holden B, Fricke T, Wilson D, et al. – 2016 – Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050.
2.Ip et colll. Ethnic differences in the impact of parental myopia: findings from a population-based study of 12-year-old Australian children. Invest Ophthalmol Vis Sci 2007; 48: 2520-2528.73