Hypermetropie: het verziende oog

Deel

Hypermetropie is wat er gebeurt wanneer het oog te kort is vergeleken met de brekingskracht van de ooglens. Het scherpstellen gebeurt dan achter het netvlies in plaats van er direct op. Daardoor wordt het netvliesbeeld wazig, zoals een foto die genomen wordt wanneer de lens van de camera onscherp is.

about hyperopia

Hypermetropie, of verziendheid, is een veel voorkomend oogprobleem, dat ongeveer een vierde van de bevolking treft. Mensen met verziendheid kunnen verafgelegen voorwerpen heel goed zien, maar hebben moeite om zich te concentreren op voorwerpen die dichtbij zijn. U kent deze aandoening misschien onder de meer gebruikelijke naam “verziendheid ”.

Symptomen van verziendheid

Verzienden hebben soms hoofdpijn of vermoeide ogen en kunnen scheelzien of zich vermoeid voelen wanneer zij werk verrichten waarbij zij dichtbij moeten kijken. Als u deze symptomen krijgt terwijl u uw bril of contactlenzen draagt, moet u misschien een oogonderzoek laten uitvoeren en een nieuw doktersrecept laten opstellen.

Wanneer u een bril kiest om verziendheid te corrigeren, kies dan asferische brillenglazen met een hoge index – vooral voor sterkere recepten. Deze glazen zijn dunner, lichter en zien er aantrekkelijker uit. Asferische brillenglazen verminderen ook de “jampotglazen” look die een bril voor verziendheid vaak veroorzaakt. Ontdek de Nikon Lite AS, een product dat Nikons ongeëvenaarde expertise illustreert. Het corrigeert problemen tot aan de rand van uw perifere gezichtsveld.

Wist u dat?

hyperopia test by kid

Bij kinderen jonger dan 8 jaar, die hun oogontwikkeling nog niet hebben voltooid, bestaat het risico dat een hoge niet-gecorrigeerde verziendheid strabisme of amblyopie (lui oog)* veroorzaakt. Daarom is het nodig om oogcontroles uit te voeren bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar

*Amblyopia (lazy eye) in children – Agnes M.F. Wong – CMAJ Mar 2014, 186