Vermoeide ogen of visuele vermoeidheid

Deel

Oogvermoeidheid begrijpen

Inspannende activiteit maakt ons lichaam moe, en voor onze ogen geldt dat ook.

Hebt u last van vermoeide ogen na veel tijd doorgebracht te hebben met digitale apparaten?
Verliest u uw concentratie bij het lezen?
Hebt u soms last van wazig zien bij het lezen?

Soms worden problemen met zien niet veroorzaakt door een permanente aandoening van het oog. In plaats daarvan worden deze problemen veroorzaakt door overmatig en/of langdurig gebruik van het gezichtsvermogen, met vermoeidheid van de ogen tot gevolg. Ons moderne leven gaat gepaard met een non-stop gebruik van smartphones, computers en soortgelijke apparaten – en dat eist allemaal een tol van onze ogen. De American Optometric Association noemt dit een computerzichtsyndroom of digitale vermoeide ogen. Mensen die elke dag twee of meer uren achter elkaar naar schermen kijken, lopen het grootste risico op deze aandoening.

Het natuurlijke autofocussysteem van het oog dat wij gebruiken voor dichtbij zien, is gebaseerd op spierinspanning. Oogvermoeidheid is in de eerste plaats een spiervermoeidheid die optreedt wanneer wij moeite hebben om helder te zien terwijl wij activiteiten op korte afstand uitvoeren, zoals lezen en het gebruik van een apparaat met een scherm.

In sommige gevallen kan een onderliggend oogprobleem, zoals ongecorrigeerd zicht, computer-oogvermoeidheid veroorzaken of verergeren. Om vermoeidheid van de ogen te verlichten, moet u altijd beginnen met het gebruiken van goede brillenglazen.

Nikon is een pionier geweest op het gebied van oogvermoeidheid, en biedt brillenglazen die verlichting brengen en de belasting verminderen, en die de impact van digitale apparaten op het oog beperken. Relaxsee helpt het autofocussysteem van het oog wat verlichting te geven.

VOORINGENOMEN IDEE

Wanneer u een probleem met uw gezichtsvermogen hebt, helpt het om af en toe uw bril niet te dragen. ONWAAR

Als u geen bril draagt, moeten de spieren van de ogen nog harder werken en dat kan tot onnodige vermoeidheid leiden.

Blauw licht en digitaal vermoeide ogen

  • Hoeveel tijd brengt u voor schermen door?
  • Hoe beschermt u uw ogen tegen het schadelijke licht van beeldschermen?

Licht is de kern van alles wat wij zien en toch kunnen sommige lichtbronnen schadelijk zijn. Uv en blauw licht zijn van nature in onze omgeving aanwezig, vanwege de zon. De zon is de grootste bron van blauw licht.

pure9

Maar blauw licht is steeds meer aanwezig in onze omgeving, door het wijdverbreide gebruik van digitale apparaten en kunstverlichting.

Veel van de hedendaagse elektronische apparaten maken namelijk gebruik van led-achtergrondverlichting om de helderheid en duidelijkheid te verhogen, waardoor onze ogen uiteindelijk de meeste uren van de dag aan schadelijk blauw licht worden blootgesteld.

pure3

Korte termijn: kan bijdragen tot visuele vermoeidheid (1)(2)(3), met symptomen als wazig zien, moeite met scherpstellen, droge en geïrriteerde ogen, nek- en rugpijn, enz.

Langdurig: kan een risicofactor zijn voor leeftijdsgebonden oogziekten, bv. leeftijdsgebonden maculadegeneratie (4)(5).

Nikon ontwikkelt oplossingen voor bescherming tegen blauw licht die gelijke tred houden met het hoge tempo van ons moderne, digitale leven.

Ontdek Pure Blue UV, een baanbrekende lichtfiltertechnologie die onzichtbare gevaren opvangt die u niet kunt zien en die er ook nog heel mooi uitziet.

1. Lin j. et al. “short-wavelength light-blocking eyeglasses attenuate symptoms of eye fatigue” iovs – 2017
2. Ide t. et al. “effect of blue light-reducing eye glasses on critical flicker frequency” – 2015 asia- pacific journal of ophthalmology 4: 80-85
3. Isono h. et al. “the effect of blue light on visual fatigue when reading on led-backlit tablet lcds” (2013) proceedings of international display workshops
4. Dawson, et al, local fundus response to blue (led and laser) and infrared (led and la