Partager

Over maat en montuurkeuze

I – Over maat selectie

Er zijn veel verschillende maten brillen, en uw montuur moet door een ervaren opticien worden aangemeten om de beste pasvorm, het beste comfort en het beste uiterlijk te garanderen.

Hoe kan ik weten wat mijn huidige maat is?

Elke bril is een beetje anders, dus de maatinformatie staat niet altijd op dezelfde plaats. Kijk eens aan de binnenkant van uw huidige montuur. U vindt de maataanduidingen gestempeld op de veren of op de brug:

  • De grootte van het oog: een getal van twee cijfers tussen 40 en 62. Het komt overeen met de totale breedte van elk glas in millimeters.
  • Breedte van de brug: een getal van twee cijfers tussen 14 en 24. Dit is de afstand tussen de twee glazen in millimeters.
  • Lengte van de poten: een driecijferig getal tussen 120 en 150 dat overeenkomt met de lengte tussen de schroef en de uiteinden van de veren.

Wanneer u een nieuwe bril kiest, zullen de maten altijd een beetje verschillen. Elk brilmontuur is uniek en daardoor kunnen er verschillende bij u passen.


Opticiens zijn opgeleid om u te helpen de juiste maat bril te kiezen, specifiek voor uw ogen en gezicht. Maar soms is zelfs voor de juiste maat bril een extra aanpassing nodig. Als uw bril bijvoorbeeld van uw neus glijdt of achter uw oren ongemak veroorzaakt, kan uw opticien de bril aanpassen om de perfecte pasvorm te bereiken.

II – Het juiste montuur kiezen

Wist u dat de vorm van uw gezicht u kan helpen bij de keuze van uw nieuwe bril?

Round face shape

Hebt u een rond gezicht?

Wat betekent dat? Uw gelaatstrekken zijn schijnbaar gelijk in zowel lengte als breedte, en uw kin en kaak hebben zachte, ronde vormen.

Welk montuur kiezen? Kies monturen die rechthoekig van vorm zijn en bij voorkeur breed, om uw gezicht slanker te laten lijken.

Oval face shape

Hebt u een ovaal gezicht?

Wat betekent dat? Ook hier is uw gezicht rond, maar ditmaal is uw gezicht langer dan het breed is.

Welk montuur kiezen? U hebt het geluk een vorm te hebben die alle soorten en maten mogelijk maakt. U hoeft alleen maar een montuur te kiezen dat bij uw maat past en dat aan al uw behoeften voldoet, zowel wat de stijl als wat de optische kwaliteit betreft.

Triangular face shape

Hebt u een driehoekig gezicht?

Wat betekent dat? Uw voorhoofd is breder dan uw kin. Deze vorm wordt ook wel het hartvormige gezicht genoemd.

Welk montuur moet ik kiezen? U kunt een montuur kiezen met een tamelijk ronde vorm, misschien breed, vooral aan de onderkanten. Randloze monturen zijn ook bijzonder aan te bevelen.

Square face shape

Hebt u een vierkant gezicht?

Wat betekent dat? De lijnen van uw voorhoofd en kaak zijn op elkaar afgestemd. Uw voorhoofd is vrij breed en u hebt een tamelijk geprononceerde kaak.

Welk montuur kiezen? Om de hoeken van uw gezicht te verzachten, kiest u ronde, ovale of “vlinder”-vormen. Vermijd vierkante of al te geometrische vormen die de breedte van uw gezicht kunnen accentueren.

Hebt u een rechthoekig gezicht?

Wat betekent dat? Uw voorhoofd is tamelijk breed en u hebt een tamelijk geprononceerde kaak. De lijnen van uw voorhoofd en kaaklijn zijn qua breedte op elkaar afgestemd, maar uw gezicht is langgerekt.

Welk montuur kiezen? De ovale en “vlinder”-vormen zijn bijzonder geschikt voor uw vorm, omdat ze de lengte en de breedte in evenwicht brengen. Vermijd te ronde en geometrische vormen, die uw gezicht langer laten lijken.

Welke vorm bril u ook kiest, wij raden u aan om voor een optimaal en langdurig comfort ook op de volgende punten te letten:

  • De bovenkant van het montuur moet altijd op één lijn liggen met uw wenkbrauwlijn. Uw wenkbrauwen mogen inderdaad niet door uw brillenglazen te zien zijn, integendeel, ze moeten verborgen worden door de bovenkant van het montuur. Zo niet, dan kan het de harmonie van uw gezicht uit evenwicht brengen.
  • Uw wimpers mogen de glazen niet raken: dat voelt niet prettig en uw glazen zijn dan om de haverklap vies. Als dat het geval is, vraag dan aan uw opticien om uw montuur aan te passen.
  • De onderkant van uw bril mag uw jukbeenderen niet raken, zelfs niet wanneer u lacht.
  • De breedte van uw bril moet zo gekozen worden dat hij bij u past, en bij u alleen. Er zijn verschillende breedtematen van monturen, zodat er voor elk soort gezicht een passend montuur is. Wanneer u een montuur past, let er dan op dat de veren niet te ver naar uw oren uitsteken. Als dat het geval is, betekent het dat het montuur te klein is voor uw gezicht, en dat uw gezichtsvermogen zelfs verminderd kan worden. Vraag uw opticien om een andere maat als u twijfelt.

Moet er rekening gehouden worden met uw gezichtscorrectie bij de keuze van uw montuur?

Rekening houden met uw correctie bij de definitieve keuze van uw montuur is essentieel. Als uw correctie sterk is, kan het glas inderdaad dik zijn (in het midden of aan de randen, afhankelijk van uw ametropie). Het is dus mogelijk dat bepaalde vormen of modellen niet het beste passen bij uw visuele behoeften.

Om er zeker van te zijn dat u geen verkeerde keuzes maakt, moet u altijd uw opticien om raad vragen: hij heeft de deskundigheid om u naar de modellen te leiden die het best bij u passen. Hij kan u ook dunnere glazen aanraden, waardoor u een bredere keuze krijgt.