Astigmatisme: het astigmatische oog

Deel

Klinkt een van deze situaties u bekend in de oren?

  • Wanneer ik naar een rooster kijk, zien de lijnen er gebogen uit en zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden
  • Ik maak vaak fouten wanneer ik spreadsheets op de computer gebruik
  • Ik heb moeite om ‘s nachts te zien
  • Ik word erg verblind door koplampen van auto’s of door straatverlichting

Dat zou astigmatisme kunnen zijn.

Astigmatisme is een soort brekingsfout die veroorzaakt wordt door de onregelmatigheden in de vorm van het hoornvlies van een persoon. Het is een zeer veel voorkomende aandoening: de meeste brildragers hebben astigmatisme.

Het is geen oogziekte en ook geen gezondheidsprobleem in de ogen. Bij deze aandoening slaagt het oog er niet in het licht gelijkmatig op het netvlies te richten, wat leidt tot een wazig of een vervormd beeld. Eenvoudig gezegd is astigmatisme een probleem met de manier waarop het oog het licht focust.

Iemand kan het vanaf de geboorte hebben of het geleidelijk ontwikkelen door de jaren heen.

about astigmatism

Symptomen van astigmatisme kunnen wazig zicht zijn of een zekere mate van vervorming van het gezichtsvermogen op elke afstand. Astigmatisme kan ook duizeligheid, vermoeide ogen, hoofdpijn, scheelzien en oogirritatie veroorzaken.

astigmatism example

Nikon heeft een dubbelzijdig asferisch enkelvoudig brillenglas ontwikkeld dat op maat wordt gemaakt en wordt berekend voor elk voorschrift, en dat een zeer nauwkeurige correctie biedt voor mensen met astigmatisme en sterke glazen. Deze technologie van Nikon biedt het hoogste niveau van visuele prestaties en esthetiek.

Wist u dat?

Astigmatisme kan de diepteperceptie beïnvloeden

astigmatism example of vision deficiency

Diepteperceptie is het vermogen om de wereld in drie dimensies waar te nemen. Sommige oogaandoeningen, zoals astigmatisme, maken problemen met diepteperceptie duidelijker, waardoor het moeilijk wordt de nabijheid of afstand tussen twee voorwerpen te bepalen*.

*The Effects of Uncorrected Astigmatism on Dynamic Stereoacuity Hyung Ryul Jeong, Su A Jung, and Hyun Jung Kim Dept. of Optometry, Konyang University, Daejeon 35365, Korea (Received April 21, 2017: Revised May 20, 2017: Accepted June 5, 2017)